NieuwsFlits oktober 2019

In deze Nieuwsflits…
De eerste lesdagen zitten er alweer op! Ook al moesten de meeste leerlingen weer even wennen, al snel heeft iedereen zijn of haar plekje weer gevonden in de klas. Ook als ouders en leerkrachten is een nieuw schooljaar weer even wennen, maar een goede start is het halve werk.Het gehele team van de ENSiB heeft zin in dit schooljaar, waarin we ons 10-jarig jubileum zullen gaan vieren!
In deze Nieuwsflits leest u meer over de komende cultuurdag, een lidmaatschap op de bibliotheek en kunt u belangrijke data vinden.

Welkom!
Graag heten we onze nieuwe leerlingen en bijhorende ouders van harte welkom bij de ENSiB! We hopen dat jullie een hele fijne tijd zullen hebben!

Nieuws uit de klas; groep 4 van juf Jacqueline
Groep 4 is een gezellige groep; drie jongens en vier meisjes komen elke zondag naar de ENSiB om met elkaar de Nederlandse taal te oefenen en te leren van elkaars buitenlandse achtergrond en ervaringen. Er zijn al wat verjaardagen geweest en dat vieren we met het zingen van “Lang zal-ie leven”, de nodige Hoera’s en het verjaardagskussentje. De Jarige Job of Jet krijgt die dag een heerlijk kussentje in de rug!
We beginnen de lesdag altijd met een woordparaplu, zoals bijv. Afrikaanse dieren, ei-woorden (geit) en zingwoorden (woorden eindigen op -ng, bijv lang).
Iedereen mag een woord op het bord schrijven en dit leidt meestal tot de eerste gesprekstof van de dag. En groep 4 vindt het heerlijk om te praten. De rust brengen we terug door middel van de Yoga-neurie, “Hum” met de bijbehorende houding. Het eerste uur stomen we door het moeilijkste materiaal en we worden daarin uitstekend geholpen door Tamara. Na dit is het vaak tijd voor een leerzaam spelletje, zoals een woordzoeker of bingospel. Voordat de snack op tafel verschijnt, luisteren we naar een digitaal verhaal en bespreken we uitvoerig de onbekende woorden of pakken het woordenboek erbij om ze op te zoeken. En dan rent iedereen het lokaal uit om heerlijk buiten te spelen. Na de pauze pakken we de leerzame draad weer op en oefenen we hardop lezen, leren de namen van de wereldbol of werken we zelfstandig aan opdrachten. Soms kijken we naar het Jeugdjournaal, wat een goed inzicht geeft over de moderne Nederlandse cultuur en samenleving. Het meest populair is om de online-Squlaquiz na afloop samen te maken, eindigend met een dansje of gespring wanneer we alle 10 antwoorden goed hebben! En dan is het tijd om op te ruimen en de rugtassen in te pakken met het huiswerk voor de volgende week. Groep 4 is enthousiast, speels en zorgt voor een prettige kameraadschap op de ENSiB-zondag!

Cultuurdag 20 oktober 2019
Onze eerste cultuurdag van het jaar is gepland op 20 oktober 2019 en wordt door de ENSiB georganiseerd voor zowel al onze leerlingen als ook de Nederlandstalige gemeenschap in en rondom Boston. Alle Nederlandstalige kinderen en ouders zijn welkom! Deze eerste cultuurdag staat traditiegetrouw in het teken van de Kinderboekenweek. Dit jaar is het kinderboeken thema: ‘Reis mee!’, waarbij vooral vervoermiddelen centraal staan.
De cultuurdag zal er als volgt uitzien:
9:30 – 11:30 Taallessen voor ENSiB-leerlingen (in het teken van ‘Reis Mee!’)
11:30 – 12:00 Pauze: ENSiB lunch met je reisgenootjes in je eigen klaslokaal.
12:00 – 13:45 Start Cultuurprogramma voor alle kinderen: ‘Reis Mee!’
13:00 – 14:30 Kinderboekenmarkt, Veiling boekenpakketten en Potluck.
Voor meer informatie en het inschrijven van uw kind(eren) kunt hier klikken.

Lidmaatschap Openbare Bibliotheek Amsterdam
NOB en Stichting Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) werken samen, waardoor het mogelijk is voor leerlingen op NOB-scholen om een GRATIS digitaal jeugdlidmaatschap aan te vragen. Met dit jeugdlidmaatschap kunnen er digiboeken gedownload en hierna gelezen worden. een mooie manier om de kinderen in aanraking te laten komen met de Nederlandse jeugdliteratuur! Het lidmaatschap blijft actief tot wederopzegging of totdat de leerling de leeftijd van 19 jaar bereikt.
Wilt u een lidmaatschap aanvragen? Stuur dan de volgende gegevens naar de schoolcoördinator:
–  Voornaam en achternaam
–  Geboortedatum: DAG-MAAND-JAAR
– E-mailadres: voor leerlingen uit hetzelfde gezin moet voor elke leerling een ander e-mailadres opgegeven worden.
Heeft u zich al eerder ingeschreven, maar bent u de inloggegevens kwijt? Stuur dan een mail naar [email protected] Zij sturen de gegevens dan nogmaals op.​

Bestuursfunctie
De school kan niet zonder de ervaring en inzet van enthousiasme vrijwilligers die zich hard maken voor de school. Dit geldt voor onze lessen, cultuurdagen maar ook voor alle activiteiten die ervoor zorgen dat al onze leraren & leerlingen uitstekende randvoorwaarden, ondersteuning  en kwalitatief hoogwaardige methoden & tools hebben om mee te werken! Het bestuur maakt zich hiervoor hard en zet zich hiervoor belangeloos in.
Voor het schooljaar 2019-2020 zijn we hard op zoek naar versterking (M/V). Heb jij een financiële achtergrond en/of vind je het leuk om je reeds opgedane kennis en ervaring te delen én wil je je graag je op een constructieve wijze inzetten in het belang van de Nederlandstalige school? Dan zouden we graag kennis met je willen maken. Vraag naar onze mogelijkheden of meer informatie voor een bestuursfunctie als Penningmeester of Algemeen Bestuurslid via Renate van Houten-Timmerman email: [email protected] of +1 312 965 1504. 

Wist u dat…?
– Het handig is om namen in kleding en op meegenomen spullen te zetten, vooral bij de jongere leerlingen?
– Er nieuwe leerkrachten in het team zijn: juf Pien en juf Ines bij de peuters, juf Emma in groep 2 en juf Ilona als onderwijscoördinator?
– We dit jaar gestart zijn met een nieuwe versie van de taalmethode in groep 4?
– De leerlingen bij de peuters, groep 1 en groep 2 gebruik kunnen maken van digitale boeken via Booqees?
– De schooldeur om 9.25 uur opgaat? Zo hebben de leerkrachten de tijd om de les voor te bereiden en om 9.30 uur goed te kunnen starten.
– U boeken kunt lenen uit onze bibliotheek, die te vinden is op de onderste verdieping? Belangrijk is dat u de boeken weer terugbrengt. Dus mocht u nog boeken van de ENSiB (te herkennen aan een gekleurde sticker op de rug van het boek) thuis hebben, wilt u die dan na het lezen weer inleveren

Belangrijke data in oktober en november
Zondag 13 oktober      –     geen lesdag
Zondag 20 oktober      –     Cultuurdag Kinderboekenweek ‘Reis mee!’
Zondag 27 oktober      –     lesdag
Zondag 3 november    –     lesdag
Zondag 10 november  –     geen lesdag
Zondag 17 november  –     lesdag
Zondag 24 november  –     lesdag