NieuwsFlits februari 2017

Beste ENSiB-ouders en geïnteresseerden,

De winter is begonnen (misschien alweer voorbij?), en we hebben de eerste sneeuwstormen weer overleefd. Dat was een mooi moment om samen een Nederlandse film te kijken, of de wonderlijke wereld van de boeken in te duiken! Hebben jullie dit ook gedaan?

In deze NieuwsFlits vertel ik jullie graag meer over de komende SCHAATS-cultuurdag a.s. zondag en geef ik jullie wat Nederlandse inspiratietips, met o.a.: ‘Het boek van de maand!’

De Maart-Cultuurdag

Op 5 maart is het tijd voor een cultuurdag voor de hele familie, met het thema ‘Elfstedentocht’, wat betekent dat we met z’n allen gaan schaatsen! Na deze elfstedenactiviteit op het ijs gaan we naar school voor Koek en Zopie gevolgd door een quiz.

Programma:

9:15                      Verzamelen bij de ijsbaan (eerder is niet mogelijk, en er is een mogelijkheid tot schaatshuur)

9:30 – 10:30     Elfstedenactiviteit op het ijs

11:00 – 11:30   Koek en zopie op school

11:30 – 12:45   Quiz

12.45                      Einde van de dag, er zijn geen reguliere lessen deze dag.

Het inschrijfgeld voor kinderen die bij ENSiB naar school gaan bedraagt $15,- per kind. Voor kinderen die niet bij ENSiB naar school gaan is dit $20,- Dit bedrag kan op de cultuurdag zelf betaald worden. Dit is inclusief de toegang tot de ijsbaan maar exclusief schaatshuur. Schaatsen kunnen worden gehuurd bij de ijsbaan voor $6,-. Ook is het natuurlijk mogelijk om eigen schaatsen mee te nemen.

Verder willen we jullie er graag op wijzen dat u als ouder tijdens het schaatsen verantwoordelijk blijft voor uw kind. Schaats dus vooral gezellig mee!

Adres:

Jack Kirrane Skating Rink in het Larz Anderson Park

25 Newton St, Brookline, MA 02445

Wij hopen natuurlijk dat jullie erbij zijn, dus doen jullie mee? Klik dan hier voor het inschrijfformulier.

Tot zondag 5 maart!

NIEUW: Het boek van de maand!

Zoals jullie hopelijk allemaal hebben ontdekt, heeft de school een erg aantrekkelijk aanbod met kinderboeken. Boeken lezen is de perfecte manier om de woordenschat van kinderen te vergroten.

Helaas komen de leerkrachten er niet aan toe om alle boeken te promoten of in te zetten in de lessen, hiervoor zijn er gewoon teveel! We hebben bijvoorbeeld leuke informatieve boeken (weet jij alles van kastelen?), voorleesboeken (ideaal voor het slapen gaan) en boeken vol gedichten. Leuk om samen te lezen, zeer goed voor de taalontwikkeling en gratis te leen! Jullie zijn welkom in de bibliotheek van de ENSiB. In de kasten hangen inschrijflijsten waarop je invult wie je bent en welke boeken je leent, en weer aftekent bij het inleveren van de boeken na 1 tot 2 weken.

Ter promotie, het (voorleesboek) van deze maand:

De kinderen van de Grote Beer, Carry Slee.

grote beer

Carry Slee is een geweldige schrijfster die de beleefwereld van de kinderen enorm kan aanspreken. In deze bundel van verhalen leef je mee met de klas van Lisa, Kim, Daan, Frank en Quilfort. Zij ontmoeten elkaar in groep 1 en groeien samen door naar groep 8, waarbij ze van alles beleven. De verhalen zijn afgestemd om het niveau van de groep waarin de kinderen zitten. Voor elk kind een verhaal dus! Leuk om voor te lezen, of om zelf te lezen. Of om als oudere broer aan broertjes en zusjes voor te lezen?

Meer inspiratie

Naast het lezen, zijn er natuurlijk nog meer dingen die in de huidige digitale tijd van dienst kunnen zijn voor de taalontwikkeling. Deze keer wil ik graag de website Oefenen.nl toelichten.

Op deze site kun je je gratis inschrijven, waarna er heel veel oefenmateriaal beschikbaar wordt. In het bijzonder vond ik deze oefening voor groep 3-kinderen: https://oefenen.nl/programma/het_leesplankje, genoemd naar het oude leesplankje aap-noot-mies. Hoewel we tegenwoordig andere woorden gebruiken, is dit de basis voor het leren lezen: korte woorden met klank-zuivere klanken zoals boom en kat. Er zijn oefeningen waarin de woorden letter voor letter worden gezegd, en tot een woord worden gemaakt. Hakken en plakken: b-u-s is bus, en n-eu-s is neus. Een fantastische oefening voor de beginnende lezer!

Meer tips en artikelen zijn te vinden op deze pagina van onze website.

Vervanging Juf Viola

Juf Viola is in verwachting van haar tweede kindje. Als alles volgens planning verloopt, zal zij 15 maart haar laatste les voor haar verlof geven aan groep 6/8. Juf Else, inmiddels bekend op de school, zal haar lessen overnemen.

Nieuwe vrijwilligers

In de vorige NieuwsFlits maakten we kennis met Inge. In deze NieuwsFlits stellen we jullie graag voor aan Nicolette. Zij is vanaf het begin van het school jaar al betrokken bij de school, vooral op de zondagen. Deze hulp kunnen we erg waarderen, dus bedankt Nicolette!

Hoi,

Ik ben Nicolette Coonen, een van de vrijwilligers bij de ENSIB op zondag. Ik ondersteun juf Meinke (groep 3a) en begeleid kinderen met lezen en spreken. Ik vind het ontzettend leuk om te doen en om onderdeel te kunnen zijn van hun vooruitgang in de Nederlandse taal.

Ik woon sinds eind december 2015 in Lexington samen met mijn man Martin en drie kinderen: Isa 16 jaar, Hein 14 jaar en Fieke 12 jaar. Ons verblijf zal tijdelijk zijn want wij zijn, vanwege Martin’s werk bij Philips, uitgezonden voor ongeveer 3 jaar. Hopelijk kan Isa haar High School in Lexington afronden. Voordat we naar de VS verhuisden had ik een praktijk voor kindertherapie waar ik kinderen van de basisschool en hun ouders begeleidde.

Alhoewel we weinig vrije tijd hebben vanwege alle school- en sportverplichtingen van onze drie tieners, proberen we zoveel mogelijk te zien en ontdekken van dit mooie land.

Lesdagen in maart

Woensdag 1 maart Les 4-6 pm
Zondag 5 maart Cultuurdag
Woensdag 8 maart Les 4-6 pm
Zondag 12 maart Les 1-4 pm
Woensdag 15 maart Les 4-6 pm
Zondag 19 maart Les 1-4 pm
Woensdag 22 maart Geen les (ivm gesloten BISB)
Zondag 26 maart Geen les (ivm gesloten BISB)
Woensdag 29 maart Geen les  (ivm gesloten BISB)

Hartelijke groet, namens het ENSiB team,Mochten er vragen of opmerkingen zijn, dan hoor ik het graag!

Ilona Otten | EMAIL | TELEFOON: 857-756-3761

Onderwijscoördinator ENSiB

Website: http://www.ensib.org