NieuwsFlits december 2019

 

NieuwsFlits december 2019


In deze Nieuwsflits…

De laatste maand van 2019 is alweer in volle gang. Dat betekent dat de kerstlampjes weer aangaan en het buiten ook kouder is. Het gehele bestuurs- en leerkrachten van de ENSiB wenst u hele fijne feestdagen en alvast een prachtig 2020!
In deze nieuwsflits leest u van alles over de afgelopen cultuurdag, krijgt u een kijkje in de tienergroep en stelt ons nieuwe bestuurslid zich aan u voor.
Het was een groot feest op zondag 8 december, Sinterklaas en zijn Pieten brachten een bezoek aan de school en maakten er samen met een kinderen een hele fijne dag van. De kinderen zongen lekker mee, keken verbaasd over hoeveel Sinterklaas van hen kon opnoemen uit het grote boek en waren dolblij met het gekregen cadeau!

Terugblik op de cultuurdag 

  

Wat een heerlijke sfeer hing er in de school op 8 december! De kinderen waren enthousiast en waarschijnlijk toch ook wel een beetje (erg…) zenuwachtig. Gelukkig kwam Sinterklaas met zijn Pieten toch echt langs bij de ENSiB en dat was te merken ook. Er waren gezellige liedjes die de kinderen konden meezingen en zelfs waren er trompettisten die Sinterklaasliedjes aan het spelen waren. Na de aankomst hebben de kinderen Sinterklaas geholpen door allemaal verschillende pietenspelletjes te doen in de gymzaal, hebben ze een bezoek gebracht in het Sinthuis en hebben ze een mooi cadeau gekregen. Natuurlijk was er ook voldoende strooigoed en de chocoladeletter op het eind maakte de dag compleet.

  

Een groot dank naar alle vrijwilligers en organiserende leerkrachten die er ook dit jaar weer mede voor hebben gezorgd dat de dag goed verliep!  Alle andere foto’s kunt u binnenkort op onze website bekijken, houdt u die dus in de gaten?

Nieuws uit de klas; de tienergroep van juf Elle

Wij zijn de tienergroep. In onze Nederlandse klas zitten 6 leerlingen. De jongste leerling is 11 en de oudste leerling is 16 jaar. Elle is onze lerares. Wij hebben één keer in de twee weken les op zondag. Op een normale dag doen we nieuwsbegrip en spelletjes. In Nieuwsbegrip leren we over wat er gebeurt in de wereld. We leren hierover door veel verschillende opdrachten te doen,  ook praten we heel veel over alles.
Wij helpen de juffen/meesters met cultuurdagen net zoals Sinterklaas, waar wij gaan helpen met de activiteiten in de gymzaal.
Eén van de leukste dingen die we tot nu toe hebben gedaan zijn het maken van de voertuigen voor de kinderboekenweek, deze figuren zijn op de Cultuurdag gebruikt om de 3 verschillende groepen aan te geven (vliegtuig, boot en auto).  Ook de escaperoom was leuk. We moesten binnen 50 minuten verschillende raadsels oplossen om de koffer te kunnen kraken.  En spelletjes spelen kunnen we goed, denk aan “ik ga op reis en ik neem mee”, yenga of weerwolven.
De meest leerzame opdracht is nieuwsbegrip omdat we dan lezen en schrijven, en dat is daardoor soms ook minder leuk ;).  De tienergroep is een leuke plek om te zijn.
Groetjes, Dillan, Aileen, Ceci, Annelies, Elin & Ruth

Aanwezigheid melden
We willen jullie graag nogmaals verzoeken het tijdig te melden bij de leerkracht en/of coördinator wanneer een leerling onverhoopt niet aanwezig kan zijn bij een les. De juf of meester kan dan hier rekening mee houden. We gaan er normaal gesproken vanuit dat alle kinderen meedoen aan de lessen die we aanbieden, inclusief de taallessen op cultuurdagen. In januari en februari komen er weer toetsen aan voor de leerlingen vanaf groep 3, zeker dan rekenen we erop dat alle leerlingen aanwezig zijn.

Oudercontactmoment
Op zondag 15 december nodigen het bestuur en de onderwijscoördinator u graag uit voor het oudercontactmoment. Tijdens dit moment zal de onderwijscoördinator dieper ingaan op de verwachtingen van onze school, het bijhorende huiswerk en de komende Cito-toetsen. Het bestuur zal aanwezig zijn om andere vragen die u heeft te kunnen beantwoorden.
Dit oudercontactmomet zal plaatsvinden van 9:45 tot 10:30 uur in de bibliotheek van de British School.

Nieuw bestuurslid; Adrian van Alphen
Hallo, mijn naam is Adrian van Alphen en mijn banden met de VS gaan terug toen ik exchange student was aan Ball State University via de Radboud Universiteit Nijmegen. Aan BSU kreeg ik een graduate assistantship en kon ook mijn Master’s degree afronden. Daarna, we spreken over de vroege Jaren Negentig, vertrok ik weer naar Nederland waar ik in het bedrijfsleven werkzaam was.
In het nieuwe millennium, ik had inmiddels twee kinderen gekregen, was ik 7 jaar werkzaam als Hogeschooldocent aan een grote HBO instelling in het Zuiden des Lands. Ik ben dus geen vreemdeling in het onderwijs, zij het voor een oudere doelgroep.
In 2008 kwam ik op een ondernemende manier weer in de VS terecht. In mijn baan bij deze HBO instelling had ik een Amerikaanse zakenpartner gevonden en een ‘US minor study abroad’ ontwikkeld. Ik kreeg deze minor geaccrediteerd als erkende buitenlandminor voor alle 40 instituten binnen deze HBO instelling. Voor dit ‘semester abroad’ had ik 3 locaties opgezet aan universiteiten in de US waar per locatie elk semester zich zo’n 30 studenten inschreven. Omdat ik mijn werkgever tot klant had kunnen maken en de zakelijke kant goed doortimmerd was, vertrok ik in 2008 met mijn jonge gezin (zoon Alexander, toen 9 en dochter Megan, toen 7) naar de US om dit project ter plekke te implementeren.
Naast Nederlander was ik inmiddels ook Amerikaan geworden en na 3 jaar deze buitenlandminor geleid te hebben vanuit Ohio, verhuisden we in 2011 naar Needham, Massachusetts.
Mijn kinderen gingen daar naar de High School en ze hebben ook een jaartje ENSIB gedaan. Het was tijd voor een verandering van loopbaan en vond een baan bij een College in Boston, daarna voor langere tijd bij een financiële instelling in Rhode Island en sinds anderhalf jaar bij een Duitse academische uitgeverij op hun VS hoofdkwartier in het financiële district in Boston.
Mijn kinderen studeren nu allebei aan Amerikaanse universiteiten en voor hen vond en vind ik het belangrijk om de Nederlandse taal en cultuur te waarderen en te onderhouden. Dit is ook de reden waarom ik in gesprek ben geraakt met ENSIB toen bekend werd dat men een nieuw lid zocht voor het bestuur. Sinds November 2019 ben ik ‘in functie’ en op deze manier draag ik graag bij aan het onderhoud en de ontwikkeling van de Nederlandse Taal en Cultuur voor kinderen en volwassenen in de VS, met name Boston en omgeving.

Wist u dat…?

  • Er op zaterdag 11 januari een Nieuwjaarsborrel georganiseerd wordt voor alle huidige ouders, bestuursleden en teamleden? U krijgt hier een aparte uitnodiging van met verdere informatie.
  • Meester Fred per januari 2020 geen lid meer zal zijn van ons docententeam? Fred heeft aangegeven het werk als leerkracht, op dit moment, niet meer te kunnen combineren met zijn andere bezigheden. Hij zal nog wel als vrijwilliger verbonden blijven aan de school.
  • Juf Suzanne Verver onze nieuwe invalleerkracht is? Suzanne zal beschikbaar zijn om in te vallen in alle groepen. We wensen haar een fijne tijd op onze school!
  • Juf Emma en haar man de trots ouders zijn geworden van hun zoontje Fitz? We wensen het kersverse gezin ontzettend veel geluk!

Belangrijke data in december en januari

Zondag 15 december lesdag
Zondag 22 december lesdag
Zondag 29 december geen lesdag, i.v.m. Kerst – Oud en Nieuw
Zondag 5 januari

Zaterdag 11 januari

lesdag

Nieuwjaarsborrel voor alle huidige ouders, bestuurs- en teamleden

Zondag 12 januari lesdag
Zondag 19 januari lesdag
Zondag 26 januari lesdag