NieuwsFlits augustus 2016

Beste ENSiB-Ouders,

Het is alweer zover, ENSiB is klaar voor een nieuw schooljaar! Hopelijk hebben jullie net zo genoten van de zomer als wij, en ook net zoveel zin om opnieuw een Nederlands tintje te geven aan het leven hier in Boston en omgeving. Graag informeren we jullie in deze eerste NieuwsFlits over het komende schooljaar, de cultuurdagen en een picknick op 28 augustus. 

Het team van ENSiB

Afgelopen zomer heeft het team van ENSiB niet stilgezeten. Iedereen is op zijn of haar eigen manier bezig geweest met het komende schooljaar. Uiteraard is er het bestuur, dat er veelal achter de schermen voor zorgt dat de school ook dit jaar weer open kan. Sinds vorig jaar is ons 5-ledig bestuur weer compleet: Harold Brink is de voorzitter, Alex Nolte neemt als penningmeester de financiën voor zijn rekening, Danny Haelewaters vervult weer de rol van secretaris, Willeke van der Maaten verzorgt als algemeen bestuurslid verschillende taken, en Elisabeth Schadae Percelay houdt zich bezig met de fondsenwerving, wat zeker nodig is na het wegvallen van de subsidie van de Nederlandse overheid.

Sinds dit schooljaar hebben we een nieuwe onderwijscoördinator, Ilona Otten. Ook zij heeft deze zomer niet stilgezeten. Via een Tufts Summer Course heeft ze een opleiding gevolgd over tweetaligheid bij kinderen. Dit bleek erg interessant, bijvoorbeeld ter bevestiging van de vele voordelen van tweetalig op te groeien. Tweetalige kinderen schijnen echt beter te kunnen organiseren en plannen. En wisten jullie dat volwassenen ook in staat zijn om een taal net zo goed te leren als een kind? De uitzondering die je alleen als kind kan leren, zijn de verschillende klanken. Een groot voordeel dus om vroeg met Nederlands te beginnen, zo klinken de /ui/ en de /eu/ veel zuiverder (zoals wij in het Nederlands zeggen).

Ook ons team van leerkrachten is goed voorbereid op het nieuwe schooljaar! We kunnen als altijd rekenen op de passievolle inzet van onze leerkrachten. Zij zullen zich binnenkort allemaal persoonlijk voorstellen op deze website.

We zullen een heel aantal vaste gezichten terugzien: Rimke le Feber en Sylvia de Bruin in de onderbouw, en daarbij mogen we Sien Verschave verwelkomen als onze nieuwe peuterjuf! Linda Adreani, Sarah Verhaeghen en Linda Stuivenvolt zullen de kinderen van de middenbouw lesgeven, en tot slot hebben we Meinke Reindersma en Viola van Rhijn die de bovenbouw kinderen alles zullen leren over de moeilijke woorden in de Nederlandse taal.

Bij een nieuw schooljaar horen ook weer nieuwe lesideeën die we met de kinderen uitproberen. Onze leerkracht Sarah Verhaeghen heeft deze zomer de bijscholingscursus gevolgd, georganiseerd door de NOB (Nederlandse Onderwijs in het Buitenland). Ze kwam enthousiast terug vol nieuwe ideeën, die ze het komende schooljaar zal delen met de leerkrachten en zo met alle kinderen. Hopelijk lezen we daar nog iets over terug in een van de komende NieuwsFlitsen!

Naast de vaste leerkrachten, hebben we ook vaste invalleerkrachten. Ook zij zijn bekenden van de school: Danielle Hofmans, Emilie Schoots en Stephanie Byttebier.

Tot slot mogen we weer rekenen op de hulp van meerdere vrijwilligers. Net als vorig jaar zal op de woensdag Nina Zoon aanwezig zijn. Op de zondagen worden we geholpen door Sanne Moorman. We zijn heel blij met (alsook dankbaar voor) deze extra hulp voor onze kinderen!

Een definitieve klassenindeling is voorlopig nog niet bekend. Dit komt omdat de inschrijvingen voor het schooljaar 2016-2017 nog steeds open zijn! We verwelkomen graag nog nieuwe kinderen in onze klassen. Wellicht kennen jullie nog mensen die nieuw zijn in de omgeving van Boston en die ook belang hebben bij het in stand houden van de Nederlandse/Vlaamse taal en cultuur binnen hun gezin? Naast nieuwe kinderen, zijn we ook altijd opzoek naar versterking van ons docententeam. Mocht iemand het leuk vinden om ons bij te staan, of iemand kennen die het leuk zal vinden, neem dan contact op met Willeke van der Maaten.

Eerste schooldag

De eerste schooldag van dit schooljaar is zondag 11 september of woensdag 14 september. De ontvangst voor iedereen is in de bibliotheek. Deze is te vinden door bij binnenkomst linksaf te slaan (en dus op de derde verdieping te blijven).

Het programma op zondag 11 september:

1:00 – 1:15 pm: Welkomstwoord door Harold Brink, voorzitter ENSiB

1:15 – 1:45 pm: Ouders brengen hun kinderen naar de klas en kunnen kennismaken met hun leerkracht en medeleerlingen en zullen uitleg krijgen over het komende schooljaar.

1:45 – 2:15 pm: Presentatie door het bestuur voor alle ouders (kinderen blijven in de klas bij hun leerkrachten).

Het programma op woensdag 14 september:

4:00 – 4:15 pm: Welkomstwoord door Harold Brink, voorzitter ENSiB.

4:15 – 4:45 pm: Ouders brengen hun kinderen naar de klas en kunnen kennismaken met hun leerkracht en medeleerlingen en zullen uitleg krijgen over het komende schooljaar.

4:45 – 5:15 pm: Presentatie door het bestuur voor alle ouders (kinderen blijven in de klas bij hun leerkrachten).

Alle ouders zullen voor de eerste schooldag van de leerkracht(en) een persoonlijke email ontvangen met daarin alle benodigde informatie voor de eerste schooldag en het aankomende schooljaar.

Ook dit jaar zijn wij weer te gast in de British International School of Boston (BISB). Deze school is gelegen aan 416 Pond Street, Boston (Jamaica Plain).

De ouders die op woensdag hun kinderen brengen worden vriendelijke verzocht op parking lot C te parkeren. Op zondag zal er voldoende plek zijn op de parkeerplaats naast de school (parking lot B). Verder is het advies vanuit de BISB dat jullie op woensdagen vanaf 3:45 pm jullie kind(eren) komen brengen omdat de BISB ouders hun kind(eren) om 3:30 ophalen en het daardoor altijd bijzonder druk is met verkeer.

Zowel door ENSiB als door de BISB wordt uitdrukkelijk verzocht jullie kind(eren) geen noten (of snacks die noten bevatten) mee te geven als tussendoortje. Dit in verband met kinderen die een notenallergie hebben. Alvast bedankt hiervoor!

Voor de eerstvolgende lesdagen, zie deze link.

Cultuurdagen

Elk schooljaar verzorgen wij 4 cultuurdagen op een zondag. De voorbereidingen voor de eerste cultuurdag zijn al begonnen! Deze staat in het teken van de Kinderboekenweek met als thema: Voor altijd jong! Over opa’s en oma’s. De Nederlandse leesboeken voor de jaarlijkse veiling zijn al ingeslagen. Graag willen we aan jullie vragen om nog eens goed door jullie eigen boekenkast te gaan, en te kijken of jullie nog Nederlandse kinderboeken of boeken voor volwassenen beschikbaar hebben voor onze boekenmarkt.

Hierbij alvast de data van alle cultuurdagen dit schooljaar zodat die in de agenda genoteerd kunnen worden.

16 oktober 2016: Kinderboekenweek: thema “Voor altijd jong! Opa’s en Oma’s”

4 december 2016: Sinterklaas

5 maart 2017: “Ik houd van Holland/België”

30 april 2017: Koningsdag

Naarmate de datum voor deze dagen dichterbij komt, ontvangen jullie natuurlijk via de NieuwsFlits meer gedetailleerde informatie.

Picknick 28 Augustus

Samen met de NAF organiseert ENSiB een picknick op zondagmiddag 28 augustus. Dit is de uitgelezen kans om vakantieverhalen te delen met klasgenootjes en om nieuwe gezinnen in Boston te verwelkomen. Neem je voetbal, frisbee, badmintonracket en gevulde picknickmand mee. Hopelijk schijnt de zon volop; dan maken we er een mooie middag van!

Datum: 28 augustus
Tijd: 2 – 4 pm
Locatie: Mayor Danehy Park, Cambridge (Dichtbij Fresh Pond en Alewife station).
Graag vragen we of iedereen die komt zich (zonder kosten) wil registreren via deze link.

 

We hopen jullie hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, maar mochten er nog vragen of opmerkingen zijn, aarzel dan niet om contact op te nemen met onderwijscoördinator Ilona Otten of secretaris Danny Haelewaters.

We wensen jullie alvast een goede start van het nieuwe Nederlandse schooljaar toe!

 

Hartelijke groet, namens het ENSiB team,

Ilona Otten | EMAIL | TELEFOON: 857-756-3761

Coördinator ENSiB

Facebook