Ilona Otten

Email

ilonaAls vierjarige kleuter had ik het licht al gezien: zo lief en betrokken als mijn kleuterjuf was, dat zou ik ook worden. Zestien jaar later met mijn PABO-diploma op zak, wilde ik, net als vele Nederlanders en Vlamingen, eerst nog meer van de wereld zien. Na 4 maanden als vrijwilliger in Cambodja kwam ik in Utrecht terecht waar ik de Master Maatschappelijke Opvoedingsstukken afrondde. Ik specialiseerde me in opvoeding en ontwikkeling in ontwikkelingslanden, en na een leerzame periode in Malawi, rolde ik al snel het speciaal onderwijs in. Drie jaar lang was ik leerkracht op een psychiatrische dagkliniek. Dit betekende dat ik verantwoordelijk was voor de didactische (taal- en reken-)ontwikkeling van kinderen van 4 tot 12 jaar. Een zeer veelzijdige baan, en een ontzettend leerzame periode waarin we met alle opvoeders altijd op zoek waren naar de beste manier om kinderen in ontwikkeling te krijgen. En dat was niet altijd eenvoudig.

Al deze ervaringen nam ik afgelopen januari mee naar Somerville, waar ik nu woon met mijn man. Vastberaden om iets te kunnen betekenen binnen de Nederlandse gemeenschap, kwam ik al vrij snel bij ENSiB terecht. Als vrijwilliger en invalleerkracht kon ik op een hele plezierige manier kennis maken met de school, de leerkrachten en uiteraard de kinderen.

Sinds september 2016 heb ik als coördinator de kans om me nog meer in te zetten voor de school. Een hele leuke uitdaging, die ik met veel enthousiasme tegemoet ga. Als wereldburger heb ik altijd de vele kwaliteiten van Nederland onderstreept. Ik denk dat Nederlands onderwijs daarom ook zeer waardevol is. We zijn een volk dat graag haar vleugels uitslaat, dat hebben we altijd gedaan. Maar door structureel goed onderwijs kun je de Nederlandse tradities overal ter wereld in ere houden.

We mogen de meerwaarde van Nederlands onderwijs niet onderschatten: je kunnen uitdrukken in je moedertaal, kunnen praten met je familie die nog in Nederland woont, een mogelijkheid om ooit weer terug te gaan. Ik draag graag mijn steentje bij aan goed onderwijs en ik kijk uit naar een goede samenwerking met iedereen die bij de school betrokken is en om jullie, ouders, te ontmoeten.