Adrian van Alphen

Hallo, mijn naam is Adrian van Alphen en mijn banden met de VS gaan terug toen ik exchange student was aan Ball State University via de Radboud Universiteit Nijmegen. Aan BSU kreeg ik een graduate assistantship en kon ook mijn Master’s degree afronden. Daarna, we spreken over de vroege Jaren Negentig, vertrok ik weer naar Nederland waar ik in het bedrijfsleven werkzaam was.

In het nieuwe millennium, ik had inmiddels twee kinderen gekregen, was ik 7 jaar werkzaam als Hogeschooldocent aan een grote HBO instelling in het Zuiden des Lands. Ik ben dus geen vreemdeling in het onderwijs, zij het voor een oudere doelgroep.

In 2008 kwam ik op een ondernemende manier weer in de VS terecht. In mijn baan bij deze HBO instelling had ik een Amerikaanse zakenpartner gevonden en een ‘US minor study abroad’ ontwikkeld. Ik kreeg deze minor geaccrediteerd als erkende buitenlandminor voor alle 40 instituten binnen deze HBO instelling. Voor dit ‘semester abroad’ had ik 3 locaties opgezet aan universiteiten in de US waar per locatie elk semester zich zo’n 30 studenten inschreven. Omdat ik mijn werkgever tot klant had kunnen maken en de zakelijke kant goed doortimmerd was, vertrok ik in 2008 met mijn jonge gezin (zoon Alexander, toen 9 en dochter Megan, toen 7) naar de US om dit project ter plekke te implementeren.

Naast Nederlander was ik inmiddels ook Amerikaan geworden en na 3 jaar deze buitenlandminor geleid te hebben vanuit Ohio, verhuisden we in 2011 naar Needham, Massachusetts. Mijn kinderen gingen daar naar de High School en ze hebben ook een jaartje ENSIB gedaan. Het was tijd voor een verandering van loopbaan en vond een baan bij een College in Boston, daarna voor langere tijd bij een financiële instelling in Rhode Island en sinds anderhalf jaar bij een Duitse academische uitgeverij op hun VS hoofdkwartier in het financiële district in Boston.

Mijn kinderen studeren nu allebei aan Amerikaanse universiteiten en voor hen vond en vind ik het belangrijk om de Nederlandse taal en cultuur te waarderen en te onderhouden. Dit is ook de reden waarom ik in gesprek ben geraakt met ENSIB toen bekend werd dat men een nieuw lid zocht voor het bestuur. Sinds November 2019 ben ik ‘in functie’ en op deze manier draag ik graag bij aan het onderhoud en de ontwikkeling van de Nederlandse Taal en Cultuur voor kinderen en volwassenen in de VS, met name Boston en omgeving.